Καλαμάρια με πατάτες λεμονάτα στην κατσαρόλα
4 μεγάλα καλαμάρια
4 πατάτες
½ φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
½ μάτσα μάραθο
2 φρ. Κρεμμύδι
2 κ.σ. Κάπαρη
Αλάτι-πιπέρι
½ λίτρο ζωμό λαχανικών
½ Λεμόνι και ξύσμα
2κ.σ. αλεύρι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια και τσιγαρίζουμε 3 λεπτά προσθέτουμε τα καλαμάρια ολόκληρα και το φρ. Κρεμμύδι. Στη συνέχεια τον μάραθο και ½ λίτρο ζωμό λαχανικών η νερό.
Όταν είναι έτοιμη η πατάτα μας και το καλάμάρι μαλακό σε μισή ώρα περίπου, βάζουμε σε ένα μπολ το λεμόνι ,το αλεύρι και προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα ανακατεύοντας να διαλυθεί το αλεύρι. Όταν έχουμε βάλει περίπου 1 ποτήρι ζουμί στο μπολ μας και έχει λιώσει το αλεύρι, το γυρνάμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε όχι με κουτάλα αλλά κρατώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια.