Μπολονέζ γαρίδας
Για το ζωμό
Κεφάλια και κελύφη γαρίδας
5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
½ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ καρότο, τριμμένο
1 στικ σέλερι
1 κ.γ. αλεύρι
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
Για τις γαρίδες
20 γαρίδες καθαρισμένες
3 κ.σ.έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. μπαχάρι
1/3 ποτηράκι κρασί λευκό
150γρ. ντομάτες φρέσκες, τριμμένες
1 πρέζα ζάχαρη
½ ξυλάκι κανέλα
500γρ. λιγκουίνι, βρασμένα
παρμεζάνα, τριμμένη
1 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι-πιπέρι
Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη της γαρίδας στο μούλτι.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το περιεχόμενο του μούλτι σε δυνατή φωτιάγια 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί, ρίχνουμε τον πελτέ, μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε 750ml νερό, και το φύλλο δάφνης και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σουρώνουμε πιέζοντας τα κελύφη με ένα κουτάλι να βγάλουν όλο το ζουμί και να μείνουν 350ml σάλτσα περίπου.
Για τις γαρίδες: Ψιλοκόβετε τις γαρίδες. Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και το μπαχάρι και τα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις ροδίζετε πολύ ελαφρά για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί, την φρέσκια ντομάτα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Μαγειρεύουμε για 1 λεπό και προσθέτετε τη σάλτσα από τα κεφάλια και τα βρασμένα ζυμαρικά. Βράζουμε για 1 λεπτό , σβήνουμε τη φωτιά και πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, το βούτυρο ανακατεύοντας καλά. Σερβίρετε με παρμεζάνα.